“Jak to jest zrobione?” to jeden z ulubionych programów telewizyjnych moich dzieci. Jest coś niezwykle pociągającego w odkrywaniu tajemnic produkcji przedmiotów, które znamy na co dzień. A jeszcze większą atrakcją jest zobaczenie tego na żywo. W Manufakturze Cukierków na naszych oczach powstają kolorowe karmelki i lizaki. Tu dzieci czują się jak w bajce, a dorośli… czują się trochę jak dzieci.

W Manufakturze Cukierków słodkie karmelki i lizaki wytwarzane są ręcznie, metodą, której tradycja sięga XVII wieku. Gorąca słodka masa jest wylewana na granitowy blat i zaczyna się proces tworzenia, podczas którego masa zyskuje aromat, kolory, jest formowana, rozciągana, wałkowana a my możemy obserwować, jak ze sporej bryły powstają stopniowo małe, kolorowe cukierki. Jak to możliwe, że z gorącej masy ostatecznie powstaje maleńki cukierek z wyraźnie widocznym wzorem? Jak to się robi, że w małym cukierku widać owoc, uśmiechniętą buzię, bezludną wyspę, serduszko, pająka… Ten proces ma w sobie coś z bajkowej magii, a same cukierki i lizaki są po prostu śliczne. 80 smaków, 150 różnych wzorów. Bez glutenu i w 95% z naturalnych składników.

Jak się potem zjada takiego karmelka, albo lizaka który powstawał na naszych oczach, to on zupełnie inaczej smakuje, niż taki anonimowy 🙂 Jakoś tak bardziej… osobiście.

Poza standardowymi kształtami na zamówienie Manufaktura wykonuje lizaki o dowolnym kształcie oraz cukierki ze spersonalizowanym wzorem. Panuje tu przekonanie, że z cukru można zrobić wszystko. No, prawie wszystko.

A jeśli podczas pokazu uda wam się rozejrzeć po widowni, zobaczycie jeszcze jeden wymiar tej “cukierkowej magii” – wszyscy widzowie mają uśmiech na twarzy i zachwyt w oczach.

Manufaktura Cukierków w czasie wakacji zaprasza na:

Pokazy Wytwarzania Cukierków

W lokalu przy ul. Nowy Świat 21 o każdej pełnej godzinie, odbywać się będą pokazy ręcznego wytwarzania cukierków, w trakcie których cukiernicy pokażą i opowiedzą, w jaki sposób powstają oparte na siedemnastowiecznej recepturze, barwne karmelki z małym obrazkiem w środku.

Każdego odwiedzającego czeka słodki poczęstunek ciepłymi jeszcze cukierkami prosto z produkcji! 

Wstęp i udział są bezpłatne. Na Pokazy Wytwarzania Cukierków nie trzeba się zapisywać, wystarczy odwiedzić lokal przy ul. Nowy Świat 21 i delektować się niesamowitym zapachem i smakiem karmelowych słodyczy.

Warsztaty Kręcenia Lizaków

Przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej) codziennie o godzinach:  11:00, 12:00, 13:00, 15:00, 16:00 i 17:00 (w niedziele od 12:00), odbywać się będą Warsztaty Kręcenia Lizaków. To niepowtarzalna okazja, by wcielić się w rolę cukiernika i samodzielnie stworzyć własnego, wyjątkowego i bajecznie zakręconego lizaka. Na warsztaty nie trzeba się zapisywać, wystarczy przybyć na kilka minut przed rozpoczęciem Warsztatów. Koszt ukręconego lizaka to 15 zł

Więcej informacji: 

http://www.manufaktura-cukierkow.pl