Dlaczego mino trendu na zdrowe odżywianie, rosnącej świadomości konsumenckiej i coraz większej oglądalności programów kulinarnych odsetek dzieci i młodzieży z nadwagą rośnie? Według badań Instytutu Żywności i Żywienia już co najmniej 22% dzieci ma nadwagę lub otyłość, a w niektórych regionach, np. na Mazowszu, nawet 32%. Otyłe dzieci wyrastają na chorych dorosłych. Liczba przedwczesnych zgonów związanych z chorobami dietozależnymi, takimi jak cukrzyca lub nadciśnienie to już 145 000 osób rocznie.

Czy gotowanie jest fanaberią czy może podstawową umiejętnością pozwalającą nam na długie, zdrowe życie?

– Nadwaga i otyłość oraz brak podstawowej wiedzy dotyczącej prawidłowego stylu życia to niestety rzeczywistość. Przykładem są między innymi dziecięce śniadaniówki przepełnione wysokoenergetycznymi przekąskami o niskiej wartości odżywczej. Edukacja żywieniowo-kulinarna to jeden z najlepszych kierunków działań, który może mieć realny wpływ na zmianę nawyków żywieniowych młodych pokoleń. Ważne, aby działania edukacyjne były przyjazne dzieciom, zawierały wiele aspektów praktycznych, zachęcały nauczycieli do działań praktycznych, prowadzenia warsztatów kulinarnych czy zakładania ogródków szkolnych wraz z uczniami – tłumaczy dietetyk Katarzyna Pieczyńska z Fundacji Szkoła na Widelcu. 

Równie istotne jest zaangażowanie rodziców. Codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie. Badania potwierdzają również, że wspólne gotowanie może korzystnie wpływać na poprawę czynników psychospołecznych, w tym preferencji, nawyków i zachowań żywieniowych. Gotowanie razem w szkole i w domu daje dużo radości, może też wpływać pozytywnie na zmianę nawyków żywieniowych i dlatego do odkrywania świata jedzenia poprzez praktykę zachęca Program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu”.

Potrzebna jest rewolucja

-Żyjemy w przełomowych czasach. W obliczu zmian klimatycznych, kryzysu środowiskowego, epidemii otyłości i nadwagi w Polsce bardziej potrzeba rewolucji niż ewolucji żywieniowej. Może nawet bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Mamy na to twarde badania – kondycja zdrowotna Polaków, presja środowiskowa przemysłowego rolnictwa, transport żywności na wielkie odległości, zmiany klimatyczne, marnowanie żywności – to tylko kilka przykładów. Wierzę jednak, że fundamentem rozwoju i zmian w społeczeństwie jest dobra edukacja od najmłodszych lat. Żywność i żywienie stanowią fundament naszego zdrowia i bezpieczeństwa. Jestem przekonany, że dzięki realizacji zajęć z zakresu edukacji żywieniowo-kulinarnej w polskich szkołach możemy mieć realny wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo obecnych i przyszłych pokoleń. I jako Fundacja robimy wszystko co w naszej mocy, aby ta zmiana zaczęła się już dziś – mówi pomysłodawca i założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu Grzegorz Łapanowski.

Jak wygląda program edukacji żywieniowo-kulinarnej?

„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” jest programem skierowanym do uczniów klas „0” oraz I-III szkół podstawowych. To projekt długofalowy, którego trzecia edycja rozpocznie się już we wrześniu. Celem organizatora, czyli Fundacji Szkoła na Widelcu, jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program został przygotowany we współpracy z dietetykami, pedagogami i objęty patronatem Ministerstwa Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Instytutu Żywności i Żywienia, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rzecznika Praw Dziecka.

Szkoły, które zgłaszają się do programu otrzymują bezpłatne materiały edukacyjne dla nauczycieli i uczniów: scenariusze zajęć, płyty z filmami edukacyjnymi, plakaty, naklejki, specjalnie przygotowane karty samodzielnej pracy.  W II edycji program „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” objął działaniami ponad 208 000 uczniów, którzy wraz ze swoimi nauczycielami realizowali lekcje o prawidłowym i świadomym żywieniu w ponad 1500 szkołach w całej Polsce. Przygotowane scenariusze zajęć poruszały takie tematy jak:

  • zasady prawidłowego żywienia,
  • jak komponować posiłki,
  • pochodzenie jedzenia,
  • sezonowość,
  • smaki,
  • kulinarne podróże,
  • prawidłowe zachowanie przy stole,
  • wspólne gotowanie i spożywanie posiłków.

Zachęcenie najmłodszych do przygotowywania samemu wartościowych posiłków może sprawić, że przeniosą one te nawyki i cenne lekcje do domu. Dzieci otrzymały też ciekawe materiały takie jak przepisy, licznik warzyw i owoców, umiejętności małego kucharza, które zabrały do domu, aby kontynuować swoją przygodę w rodzinnej kuchni. 

Zgłoś swoją szkołę do programu!

Ruszyła rekrutacja do trzeciej edycji programu, która trwać będzie w roku szkolnym 2019/2020. Szczegóły i formularz rekrutacyjny dostępne są na stronie www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl. Liczba miejsc jest ograniczona, a o możliwości otrzymania pakietów edukacyjnych decyduje kolejność zgłoszeń.

Organizatorem programu jest Fundacja Szkoła na Widelcu. Partnerami projektu są: TEFAL, Baziółka, Hortex, Monini,  Restaurant Week oraz FoodLabStudio. Patronat honorowy nad II edycją programu objęli: Ministerstwo Zdrowia, Minister Edukacji Narodowej, Instytut Żywności i Żywienia, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej, Polskie Towarzystwo Medycyny Stylu Życia.

Patronat medialny nad II edycją programu objęli: Polskie Radio Dzieciom, Vulcan, Teletoon, Juniorowo, miesięcznik Gaga, magazyn Kosmos dla dziewczynek, Media Planet.

Informacje o programie: www.dobrzejemy.szkolanawidelcu.pl

Fundacja Szkoła na Widelcu

Fundacja Szkoła na Widelcu działa od 7 lat na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne. Jej pomysłodawcą i założycielem jest Grzegorz Łapanowski – juror programu kulinarnego Top Chef, autor książek kulinarnych, kucharz. Fundacja tworzy i realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych. Podczas warsztatów kulinarnych edukatorzy i kucharze pokazują, jak gotować nie tylko zdrowo, ale również smacznie. Organizacja kompleksowo podchodzi do edukacji żywieniowej, docierając nie tylko do dzieci, ale również do rodziców, nauczycieli, personelu szkolnych i przedszkolnych kuchni. W programie telewizyjnym Misja Stołówka wspierała szkoły w poprawie jakości żywienia dzieci w placówkach.